כמה זמן יקח עד שנדע אם סיגריות אלקטרוניות בטוחות?

בטיחות מוחלטת אינה קיימת, היא תמיד ביחס כלשהו, אם זה במינון מסוים או זמן חשיפה. אין חומר, מוצר או תרופה שבטוחים ב100 אחוז. מינון גבוה מספיק של מים, חמצן או קפאין יכולים להרוג אותך, ואילו גוף האדם מסוגל להתמודד עם כמות קטנה של ארסן או חשיפה קצרה מאוד קצרה (0.01) לפלוטוניום.

במקום לשאול "האם זה בטוח?", השאלה הנכונה צריכה להיות "האם סיגריה אלקטרונית יותר בטוחה מx"

כיום, סיגריות אלקטרונית מחליפות את הסיגריות הרגילות, לכן נקרא להן "X".
אז כמה זמן יקח עד שנדע אם אידוי הוא יותר בטוח מעישון סיגריות רגילות?

התשובה היא פשוטה: אנחנו כבר יודעים שזה הרבה יותר בטוח מעישון סיגריות לפחות במשך 10 שנים של תצפית אינטנסיבית. יש אנשים הטוענים כי "אנחנו עדיין לא יודעים את ההשפעות ארוכות הטווח של אידוי" ורומזים שכי אנו יכולים להמתין בין 20 ל30 שנים עד שנוכל לגלות באמת את ההשפעה של זה לטווח ארוך. קו החשיבה של אותם מתנגדים מבוסס על ההנחה כי:

(1) אנו לא יודעים כלום על סיגריות אלקטרוניות

(2) הניסויים והמחקרים מבוססים רק על הערכות והשערות

גם (1) וגם (2) טועים: אנו יודעים הרבה על סיגריות אלקטרוניות (יותר מ2000 מאמרים בספרות המדעית והרפואית בעשר שנים האחרונות), והמדע בדרך כלל עובד בעיקר על ביצוע הערכות (לא צריך לטוס לחלל עם מדחום כדי למדוד את טמפרטורת השמש בשביל לדעת שהטמפרטורה שלה היא 6000 מעלות, אנו יודעים את זה על ידי מחקר באמצעות ספקטרוסקופיה).

סיגריות אלקטרוניות יוצרות תרסיס שנקרא "אדים" והאדים נוצרים על ידי חימום נוזל מילוי שמכיר פרופילן גליקול (PG) וגליצרין צמחי (VG) תמציות טעם וניקוטין (אופציונלי), האדים לא מזיקים, והם מתמוססים בדרכי הנשימה והחילוף חומרים מנקה את הפרופילן גליקול בקלות. ישנם דיווחים על חלקיקי מתכות שנכנסו לגוף מסיגריה אלקטרונית שפוגעים בריאות ונמצאו בריכוז מינורי של 1/15000.

אתם עלולים לשאול, "איך מגיעים מחקרים שמראים על רמות מדאיגות של פורמלדהיד ומתכות?". התשובה היא כי בכל המחקרים הללו ישנם פגמים חמורים בשיטת העבודה שלהם. מחקרים שהראו רמות מדאיגות של מתכות השתמשו במכשירי אידוי תקולים שעבדו עם סליל שרוף מבלי נוזל וזה מה שיצר את הרעלים והמתכות, אף בן אדם לא מאדה בתנאים האלו כי זה פשוט שורף בגרון וממש לא טעים, ממש כמו נייר שרוף. הניסוי נערך עם מכונה ששואפת אדים דרך סיגריה אלקטרונית ללא הפסקה, כאשר המאדה הממוצע לוקח כ 200 שאיפות ביום, מחקרים לקויים עם תוצאות לא נכונות.

הכימיה של סיגריה אלקטרונית היא הרבה יותר פשוטה בהשוואה לעשן הסיגריות שהוא גם נקרא תרסיס, אבל מיוצר על ידי בעירה של חומר צמחי מוצק (טבק) ולכן החלקיקים שלה מוצקים ובבעירה משתחררים מעל 7000 תרכובות, כולל 70 חומרים מסרטנים. ככל הנראה, היעדר הבעירה מסביר מדוע אדי סיגריות אלקטרוניות הם הרבה יותר בטוחים מעשן סיגריות רגיל. יש כעת הרבה הוכחות מדעיות לדוגמא:

  1. סקירת סיגריות אלקטרוניות ומוצרי טבק מחוממים 2018. דו''ח שבוצע על ידי ארגון בריאות הציבור בבריטניה
  2. ניקוטין ללא עשן: הפחתת נזק הטבק. דו''ח של המכללה המלכותית לרופאים


אפילו הדו"ח "השלכות בריאות הציבור של סיגריות אלקטרוניות" על ידי האקדמיה הלאומית למדעים ההנדסה והרפואה של ארה"ב מודה כי אידוי חושף את המשתמש לרמה נמוכה בהרבה של רעילות, גם אם הוא חולק עם מקורות הבריטים לעיל בנושאים אחרים .

עכשיו אתם עלולים לומר, "כן, אבל כל זה מבוסס על השארות ותצפיות, והשתמשנו בסיגריות אלקטרוניות רק 10 שנים, אז מה עם סיכון ארוך הטווח שלמעלה מ10 שנים?" תנו לנו לטפל בשאלה הזו.

ראשית, התבוננת על נזקי האיוד היא קצת קשה. יש לזכור שרוב המכריע של המאיידים הם מעשנים לשעבר. לכן, נזקים בריאותיים אינם ניתנים לייחוס בלעדי רק של אידוי. פגיעות אלו כנראה נגרמו מהיסטוריה ארוכה של עישון. כדי לבחון באמת את הנושא עלינו לעקוב במשך שנים אחרי אוכלוסיית מאיידים שלעולם לא עישנה סיגריות או מוצרי בעירה. שזה קשה מאוד. המחקר היחידי שנעשה הוא של ד''ר פולוסה במשך 3.5 שנים שבמהלכם לא נמצאו נזקים בריאותיים משמעותיים

לכן, אנחנו צריכים לקרוא המון מחקרים שקיימים כבר בנושא ולהסיק את המסכנות. בהנחה שבמהלך השנים הקרובות נדע לפרק את הנזק של הסיגריות בנפרד ואת הנזק של הסיגריה האלקטרונית בנפרד. לא נוכל לייצר היום את אחוז הבטיחות המדוייק עבור סיגריה אלקטרונית ביחס לעישון (בין אם הפגיעה תהיה רק 0.001% או 1% 5% או 10%). עם זאת, על סמך מה שאנחנו יודעים עליהם אנחנו יכולים להיות בטוחים כי הסיכונים הם מזעריים לעומת עישון סיגריה רגילה.

שאלה קשורה מאוד יכולה להיות "נניח כי המצב היה הפוך וסיגריה רגילה הייתה קיימת בשוק רק 10 שנים, האם ניתן לדעת מה הנזק שלה לטווח ארוך?" התשובה היא כן. הסיכונים מעישון סיגריות לא היו ידועים בשנת 1920 וגם לא ב1950 בגלל חוסר תצפית, אבל זה לא אומר שהמדע של היום לא יוכל לזהות מה יש בעשן הסיגריות וזה בהתחשב שאנו מכירים סיגריות רגילות במשך 10 שנים, היינו יודעים ישר מהניתוח הכימי מה יש בעשן ומה בעצם מזיק לנו. סביר להניח שלא נדע כמה מסוכן זה בהשוואה של צריכת חומרים אחרים, אבל נדע שזה יהיה מסוכן מאוד. בעקבות נימוקים דומים, בבדיקות האלו שיכולנו לעשות על סיגריות, כך קרה עם הסיגריות האלקטרוניות וישנם מחקרים של 10 שנים שמוכיחים שהסיגריה האלקטרונית מזיקה משמעותית פחות מסיגריה רגילה.

בקיצור, אנחנו לא יכולים לדעת היום את הפגיעה המדוייקת שיש לאידוי לטווח ארוך, או לעשות השוואה מדוייקת עם הסיכון של עישון סיגריות או מזהמים אחרים. עם זאת, הידע הנוכחי שנצבר ב10 שנים האחרונות מאפשר לנו להסיק בצורה חזקה כי נזקים אלו יהיה הרבה פחות מעישון רצוף.

בסניפי הרשת שלנו תוכלו לקבל ייעוץ והכוונה מקצועית בבחירת סיגריה אלקטרונית הראשונה שלכם.

אתם מוזמנים לבוא לחנויות הרשת שלנו או להתייעץ אתנו בטלפון: 088-6666-40

 

דלג לתוכן מרכזי