מגפת האידוי שיצרה הFDA והשפעתה ההפוכה

סיגריות אלקטרוניות מציבות פחות סיכון מאשר עישון. המדע ברור: בעוד שסיגריות הורגות כמחצית מהמשתמשים שלהם, בסיגריות אלקטרוניות יש אולי כ5% של הסיכון. לכן, לסיגריה אלקטרונית יש את היכולת להציל את חייהם של אותם מעשנים. עם זאת, מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) מנסה לחסל את הסיגריות האלקטרוניות, מהלך אשר יקריב את חייהם של אותם מעשנים ויבזבז את אחת ההזדמנויות הטובות ביותר לבריאות הציבור בדורנו.

למה? הרגולטורים אומרים שהם מודאגים מהעלייה החדה ביותר בקרב בני הנוער. האירוניה היא שזה היה כנראה הFDA שסייע לעורר את המגיפה.
עכשיו הסוכנות חוזרת בעצמה לאחר מדיניות כושלת.

מומחים אינם מסכימים על כמה בטוחה הסיגריה האלקטרונית בהשוואה לסיגריה רגילה, אבל אף מומחה אינו מסכים שהסיגריה האלקטרונית בטוחה יותר, ולא משנה בכמה אחוזים. כמובן בנוסף למעשנים, חלק מהמשתמשים הם כאלו שאף פעם לא השתמשו בשום סיגריה. נכון להיום, ישנם 11 מיליון מבוגרים שמשתמשים בסיגריה אלקטרונית וחלק קטן, סביבות ה1% הם משתמשים שלעולם לא עישנו.

ה- FDA הודיע לאחרונה על כוונתם לשנות את הדרך בה הם מסדירים את הסיגריות האלקטרוניות. ראשית, על ידי איסור כל הטעמים השונים שיש לסיגריה אלקטרונית (מלבד טעם טבק או מנטה) וגם קיצוץ בשנה לזמן שיש ליצרנים להגיש בקשה לFDA כדי למכור את המוצרים שלהם.
שני השינויים האלו יבטלו את רוב הסיגריות האלקטרוניות מהשוק ויפחיתו את יכולתם של מעשנים למצוא חלופה מספקת, יעילה ובטוחה יותר לסיגריות קטלניות.

ההצדקה של הFDA לגבי השינויים המוצעים, היא סקר הנוער הלאומי של טבק שנערך, אשר מצע עלייה משמעותית בשימוש בסיגריה אלקטרונית בקרב תלמידי תיכון בחודש שעבר. למרבה הצער הפתרון המוצע מתעלם מהאפשרות שהFDA ועוד סוכנויות בריאות אחרת יצרו את המגפה הזו.

למשל, מסע פרסום שהתפוצץ בפנים, קמפיין ענק "אני נגד סמים" שיצא במסע פרסום ונעשה מאמץ שיווקי אדיר כדי לצמצם את שימוש הסמים בקרב בני נוער. מחקר ממשלתי מצא כי המחקר היה לא יעיל, וגרוע מכך הגדיל את השימוש בסמים בקרב בני נוער.

פסיכולוגים התפתחותיים מכנים את התופעה הזאת כתגובה פסיכולוגית שמעוררת בדיוק ההפך ממה שמיועד, בגלל זה קמפיינים כאלו נופלים ולא מצליחים. התגובה נגרמת כאשר בן אדם נחשף לאיסור התנהגות מסוימת, לפעמים אפשר לפרש את זה כאיום על החופש האישי. כאשר זה יקרה אותו אדם מבוגר או נער מתבגר ינסו לשמור על עמדתם לרוב על ידי עבירה על אותו איסור מסוים, מתבגרים נוטים במיוחד לסוג זה של תגובה בגלל הרצון הגובר שלהם לעצמאות, אינדיווידואליות ולהתכחשות לסמכות.

במשך שנתיים הציפו מסרים אנטי-וייפינג את גלי החדשות והמדיה החברתית. רוב אלה, כמו הפרסומת הממומנת על ידי הfda, "מגיפה מתפשטת", התמקדה בכך שהבעיה העיקרית היא נערים שמשתמשים בסיגריה אלקטרונית וזאת בעיה נרחבת. למרות שהמודעה של הFDA נועדה להבהיר כי "מגיפה" היא דבר רע, ובני נוער לא צריכים לאדות. מה שמשתמע מכך הוא שנערים שמאדים זה נורמלי, וזה מתקשר בשוגג כי בני נוער צריכים לאדות אם הם רוצים להשתלב עם קבוצת החברים שלהם.

אם אתם רוצים לעשות פרסומת שנועדה לגרום לבני הנוער להרגיש כמו ילדים, אי אפשר לעשות את זה בצורה יותר טובה מאשר מסע פרסום "האם אני בובה?" סדרה זו של מודעות שעלתה ליוטיוב שעשויה בסגנון רחוב סומסום, בובות משחקות את תפקיד בני הנוער שהם תומכים בסכנות של הסיגריה האלקטרונית. מודעות אלו עלולות לגרום למתבגרים להרגיש שרואים אותם כילדים קטנים ולא מתייחסים אליהם כראוי, וזה מה שעלול לגרום להם לדחות את המסר ואפילו לעשות את ההפך ממה שהפרסומת נועדה לעשות.

עוד דוגמה שיכולה לעשות בדיוק ההפך. הFDA עודד את בתי הספר לנקוט בפעולות נגד השימוש של בני נוער בסיגריות אלקטרוניות. זה הרחיק לכת עד כדי כך שהמליצו לבתי הספר להוריד את דלתות השירותים כדי למנוע אידוי דיסקרטי. פעולה זו עלולה להראות בעיני התלמידים כאיום על החופש והפרטיות שלהם וחלקם, אולי, ינסו להחזיר לעצמם את תחושת העצמאות תוך כדי שימוש בסיגריה אלקטרונית כחלק מ"מרד".

ההצעה של הFDA להחרים את כל הטעמים ולקצר את זמני אישור המוצרים יהפכו את הנגישות של הסיגריה האלקטרונית לכמעט בלתי אפשרית ויגרום למעשנים בגירים קושי רב בהפסקת העישון. אבל זה לא יעצור נער מתבגר שרוצה ומחפש לנסות סיגריה אלקטרונית.

בסניפי הרשת שלנו תוכלו לקבל ייעוץ והכוונה מקצועית בבחירת סיגריה אלקטרונית הראשונה שלכם.

אתם מוזמנים לבוא לחנויות הרשת שלנו או להתייעץ אתנו בטלפון: 088-6666-40

דלג לתוכן מרכזי