מחקר חדש: זיהום האוויר (אידוי פסיבי/עישון פסיבי) בבתי מאיידים/מעשנים איננו מסוכן.

מחקר חדש: זיהום האוויר (אידוי פסיבי/עישון פסיבי) בבתי מאיידים/מעשנים.
מושגים:
- חלקיקי חומר ( Particulate Matter - PM ) - הם חלקיקים זעירים של חומר נוזלי או מוצק הנמצאים בגז או נוזל. יש להבדיל מונח זה מאירוסול, אשר מתייחס לחלקיקי חומר מוצק וגז יחדיו.
- מקורות חומר חלקיקי עשויים להיות טבעיים או מעשה ידי אדם. מקורות נפוצים הם פרחים (התורמים אבקנים), שריפות (בעיקר ממנועי דיזל), כרייה, בנייה (חול ומתכות) וסופות חול טבעיות. המונח PM10 מתאר את כמות החומר החלקיקי שקוטרו האירודינמי הוא 10 מיקרומטר או פחות.
- זהו מדד נפוץ לאיכות אוויר, עקב השפעותיו הבריאותיות הרחבות. השפעות אילו כוללות שיעול וגירוי של קנה הנשימה ושל העיניים. ככל שהחלקיק גדול יותר, כך סכנתו פוחתת כיוון שהוא בעל סיכוי גדול יותר להיתפס על ידי האף או הגרון ולהיפלט בנשימה על ידי שיעול או להיבלע. גם בריכוזים נמוכים יחסית, תופעות השיעול בחולי קצרת מוגברות.
במחקר שנערך לאחרונה, מדענים מקליפורניה מצאו כי האוויר בבתיהם של מאיידים, איננו מכיל כמות גבוהה יותר של "חלקיקי חומר הנישאים באוויר" מאשר בבתים של אנשים אשר אינם מאיידים.
לעומת זאת, החוקרים נמנעו מלהזכיר תגלית חיובית וחשובה זאת לעולם האידוי בתקציר המחקר, או אף בהודעה לעיתונות שליוותה את סיום המחקר - החלקים אשר אליו נחשפים רוב הקוראים.
המחקר נערך על ידי מדענים מאוניברסיטת סאן דייגו (SDSU). המחקר מומן ע"י מענק מהמכון הלאומי למחקר הלב, הריאות והדם- שלוחה מרכזית מהמכונים הלאומיים לבריאות (NIH). המחקר בדק כ-300 בתי-אב בעיר סאן דייגו, כאשר בכל אחד מהם היה נוכח לפחות מעשן אחד, ולפחות ילד אחד מתחת לגיל 14.
בכל אחד מהבתים הותקנו שני מוניטורים לאיתור חלקיקים אוויריים במיקומים שונים ברחבי הבית. במשך שלושה חודשים, המוניטורים סרקו בצורה מתמדת את האוויר בבתים אלו בכדי לאתר חלקיקים בגודל בין 0.5 ל 2.5 מיקרו-מטר. לאחר מכן שודר המידע לבדיקה אל המדענים.
הערה חשובה: תקן הישראלי לחומר חלקיקי נשים (RSP - Respirable Particles) הוא 300 מיקרוגרם למטר מעוקב לשלוש שעות, 200 מיקרוגרם למטר מעוקב ליממה ו- 75 מיקרוגרם למטר מעוקב לשנה. זאת לעומת התקן האמריקאי של 50 מיקרוגרם למטר מעוקב לשנה ו- 150 מיקרוגרם למטר מעוקב ל-24 שעות
"בחלוקת זמנים שבועית, לא הבחנו בשום הבדל בכמות ובתפוצת החלקיקים- הן בבתים אשר בהם בוצע שימוש בסיגריה אלקטרונית, והן בבתיהם של לא מעשנים". החלקיקים הנפוצים ביותר בטווח גדלים זה, נוצרים כתוצאה מעישון ומוצרים מתלקחים שונים, אבק, נבגי פטריות ופליטות רכב.
חלקיקים אלו זעירים מספיק כדי שיוכלו להישאף עמוק אל תוך הריאות, שם הם מסוגלים לגרום לבעיות ובמערכות הנשימה, הלב וכלי הדם- זוהי בדיוק הדרך אשר בה עישון פסיבי משפיע על הדיירים הגרים עם מעשנים. "מטרותינו העיקרית הייתה לפענח מהם הגורמים לנוכחות גבוהה יותר של חלקיקים מזיקים הנישאים באוויר, וכתוצאה מכך, לסביבה לא בריאה לילדים", אומר ג'ון בלטייר, אחד ממחברי המחקר. בנוסף, החוקרים ראיינו את המשתתפים במחקר במטרה לגלות אלו פעולות בוצעו בזמנים מסוימים.
עישון מול אידוי
בבתים בהם המעשנים עישנו בתוך הבית, כמות החלקיקים המזיקים הייתה כמעט וכפולה מאשר בבתים בהם המעשנים יצאו לעשן בחוץ. סיגריות היוו את התורם העיקרי לרמת חלקיקים גבוהה. נרות, קטורת, אח פנימי, טיטוא הרצפה, ריסוס חומרי ניקיון ובישול באמצעות שמן, גם תרמו רבות לכמות החלקיקים האוויריים בבתים.
ב-14.1% אחוז מהבתים בהם נעשה שימוש בסיגריה אלקטרונית, רמת ספירת החלקיקים הייתה לא ניתנת לציון- דבר הראוי לציון ולדיווח כשלעצמו.
"הבחנו כי לא היה שום שינוי מורגש בתיעוד השבועי של רמת תפוצת החלקיקים, בכל 43 הבתים אשר דווח על שימוש בסיגריות אלקטרוניות, או שדיווחו כי אינם מעשנים כלל" טוענים המחברים כאשר נשאלו בנוגע לאיוד.
"עישון, בישול, וניקוי - אך לא אידוי - מגדילים את הכמות השבועית הממוצעת חומר חלקיקי בבתים".
"מטרת המחקר שלנו היא, בסופו של דבר, למצוא דרכים יעילות לקדם בתים נטולי עשן, וכמו כן לפתח אסטרטגיות טובות ויעילות להפחתת החשיפה לזיהום ביתי", אומר מחבר המחקר ניל קלפיס. "ממצאי העבודה שלנו יאפשרו חינוך ומשוב טובים יותר למשפחות בנושאי בריאות אלו".
יתכן והחוקרים מטעם אוניברסיטת סאן דיאגו יוכלו להתחיל לחנך את המעשנים בנוגע לעד כמה רמת הזיהום המסוכן פחותה בבתיהם של מאיידים, ויעודדו אנשים לבצע את המעבר לסיגריות אלקטרוניות.